2009 m. rugsėjo 29 d., antradienis

...Nes tik vieno fotoaparato mygtuko paspaudimu Tu gali sustabdyti tą akimirką, žavingą... Paskutinįjį rugsėjo savaitgalį Telšių jaunimo centre (TJC) vyko fotografijos seminaras jaunimui, kurį organizavo jaunieji „WOBA“ žurnalistai.
Pradžių pradžia
Daugiau nei prieš pusę metų Pilietinės jaunimo iniciatyvos paskelbė projektų konkursą, kurio prizinis fondas siekė daugiau nei 8000 eurų. Ilgai nedvejoję, jaunimo žurnalo „WOBA“ nariai susibūrė draugėn ir nusprendė, kad tokia pinigų suma bus dar vienas naujas ir atviras kelias žurnalo jaunimui plėtrai. Jaunuoliai uoliai kibo į darbą ir parengė projektą, kurį, pažymėtina, laimėjo tik iš antro karto, tačiau galbūt tai ir buvo ženklas, kad „WOBA“ turi džiuginti Telšių jaunimą savo naujomis ir kūrybingomis idėjomis.
Sustabdė akimirką
Nuo rugsėjo pirmosios startavęs ir visus metus truksiantis projektas bei jo programa dar ne sykį stebins telšiškius naujų žurnalo numerių ryškumu, renginių gausa bei atviru kvietimu bendrauti su Telšių jaunimo centru (TJC) ir neformalia grupe „WOBA“ šeima. Baigiantis pirmajam rudens mėnesiui „WOBA“ komanda suorganizavo fotografijos seminarą „Sustabdyk akimirką, žavingą“, į kurį buvo pakviesti du fotografijai nusipelnę žmonės - jaunasis menininkas klaipėdietis Remigijus Anužis bei telšių amžininkas, ilgametis fotografas Mečislovas Šilinskas.
R. Anužis fotografija domisi nuo 15 metų, kuomet pradėjo savanoriauti Jaunimo Sveikatos Centre „Bendraamžiai“. Jaunuolis minėjo, kad prieš metus šis pomėgis „okupavo“ didžiąją dalį jo laisvalaikio. Jis nusprendė įsirengti fotostudiją, kurioje darbas fotoaparatu vyksta visai kitaip nei gamtoje. Seminaro metu jaunasis fotomenininkas supažindino į TJC susirinkusius jaunuolius su fotoaparto funkcijomis, teisingu objektyvo nukreipimu į daiktą ir pažymėjo esminį dalyką: „Nori meninės nuotraukos? Pirmiausia išmok padaryti dokumentinę“, - šypsojosi R. Anužis.
Seminaro metu siekta parodyti kartų skirtumus, todėl pakviestieji seminaro vadovai skyrėsi ne tik amžiumi, bet ir požiūriu į tai, kas yra menas, dokumentika ir fotožurnalistika. M. Šilinskas - laiko patikrintas fotomenininkas. Fotografija jis užsiima ketvirtąjį dešimtmetį, yra išleidęs savo autorinę knygą, begales lankstinukų ir atvirukų su Telšių miesto vaizdais. Šis fotografas yra surengęs ne vieną savo darbų parodą bei buvo vienas tų, kuris sugebėjo įamžinti Lietuvai labai svarbias Nepriklausomybės kovų datas Žemaitijos sostinėje.
Jaunuoliams, klausiusiems seminaro buvo įdomu pamatyti, kaip atrodė jų miestas dar tada, kai jie buvo negimę ir, be abejo, jiems buvo be galo įdomu stebėti, kaip iš paprasčiausio aguonos žiedo gimsta meno kūrinys. Ar daugiau nei dvi valandas trukę pokalbiai apie fotografiją davė naudos jauniesiems žurnalistams, paaiškės netrukus - mažiau nei po mėnesio vyks spaudos konferencija, kurioje „WOBA“ šeima pristatys savo naujus fotografijos darbus.
Praėjus kelioms valandoms po fotografijos seminaro, „WOBA“ komanda vėl susirinko į TJC praleisti visos nakties. Iš pradžių vyko rimtas pokalbis, kurio metu jaunuoliai aptarė savo nuotaikas, jausmus grupėje, iškėlė klausimus ir ieškojo problemų sprendimų būdų. Viso pokalbio metu gerų idėjų ir patarimų nestokojo jaunasis fotografas R.Anužis mielai sutikęs likti nakčiai. Po rimtojo pokalbio jaunieji žurnalo kūrėjai ėmė žaisti simuliacinius žaidimus komandos tvirtumui išbandyti ir suprato, kad dar turi, kur tobulėti. Na, o po to prasidėjo „WOBA“ linksmybės. Kas šoko, kas kalbėjosi, kas žaidė žaidimus, kas gamino vakarienę – visi laiką leido puikiai su gera doze juoko. Atėjus giliai nakčiai visi jaunuoliai sulindo į miegmaišius ir nusprendė pažiūrėti filmą, tačiau po tokios įvykių kupinos dienos, jautėsi pavargę ir filmo pabaigos taip ir nebepamatė. Išaušus rytui, skirtis nesinorėjo – buvo taip linksma drauge. Tad „WOBA“ komanda su nekantrumu lauks ir kitų panašių renginių.

1 komentaras:

  1. Nu va, renginukas manau vykęs turėjo būti ir jis buvo jau senokai. O daugiau nieko naujo woboj neįvyko? :(

    AtsakytiPanaikinti