2009 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

FOOTBAG

Girdėjai? Matei? Žaidei?! Dar NE?!
Tai skaityk akis išplėtęs arba gilink savo žinias apie vieną populiariausių ir mėgiamiausių jaunimo žaidimų „Footbag“.
„Footbag“ „tėveliai“ yra John Stalberger ir Mike Marshall, kurie ir išrado šį puikų žaidimą 1972 m. Jie kartu sukūrė tikrą pirmąjį kamuoliuką ir pavadino jį „Hacky Sack“.
Kai buvo visiškai sukurtos taisyklės, „Hacky Sack“ žaidimas pakeitė pavadinimą į „Footbag“.
Bėgant laikui šio žaidimo mėgėjų atsirado visame pasaulyje – įkurta ir veikia 1 284 klubai 49 šalyse, tarp kurių, be abejo, yra ir Lietuva.

Populiariausi šio žaidimo stiliai: „Freestyle“ ir „Net“.
„Freestyle“ žaidžiama stovint ratu ir kuo įmantriau perduodant kamuoliuką kitam žaidėjui. Tai pats populiariausias „Footbag“ žaidimas, nes nėra skaičiuojami taškai, dėl ko nėra kovos dėl rezultato. Patyrę (supratę šio žaidimo sistemą) žaidėjai dalyvauja „Freestyle“ čempionatuose, kur jų žaidimą-pasirodymą vertina už sudėtingą choreografiją, technikų įvairovę ir kūrybišką originalumą.
„Net“ žaidžiamas teniso aikštelėje per 1,5 metro aukštyje pakeltą tinklą vienas prieš vieną arba du prieš du. Žaidžiant vienas prieš vieną leidžiama kamuoliuką savo tinklo pusėje liesti 2 kartus, o žaidžiant du prieš du – 3 kartus, tačiau ne daugiau kaip 1 kartą vienam žaidėjui iš eilės.

Kamuoliukų rūšys.
Šio žaidimo kamuoliukai dažniausiai skirstomi žaisti „Freestyle“ ir „Net“ žaidimams, tačiau yra ir skirtų žaisti naktimis ar šlapiu oru.
„Freestyle“ – 40–55 g svorio ir 3,5–6 cm dydžio, o „Net“ – 45–75 g svorio ir 4,5–6 cm dydžio.
Kamuoliuko kietumas daug ką nulemia, nes nuo jo priklauso, kiek aukštai nuo smūgio pakils kamuoliukas ir kaip lengvai bus atliekamas triukas.
Turbūt jau ir Telšiuose – Katedros aikštėje, miesto centre prie Meškos laikrodžio ar TJC (Telšių jaunimo centro) kiemo aikštelėje – pastebėjai jaunimą, spardantį mažą ore savo formas keičiantį kamuoliuką. O kaipgi be išradingų, naujų šio žaidimo pavadinimų – šiam žaidimui yra sugalvotas ne vienas smagus „vardas“, pavyzdžiui: „soksas“, „spardukas“ ar „kaboom“.

Kai kurie žaidėjai pakankamai gerai supranta šio žaidimo techniką ir yra gerai ją įvaldę, taigi, jei ir tu nori išmokti šio žaidimo gudrybių, prisidėk prie jų, nesvarbu, kur jie bežaistų – Telšiuose ar kitam mieste. Jei žaidėjai bus supratingi ir malonūs, jie tau tikrai leis prie jų prisidėti.
Sėkmės žaidime!

Vaida Gaurilovaitė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą