2009 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

VEIKLUS JAUNIMAS

Iš ko gyvena „WOBA“?
Ogi iš programos „Veiklus jaunimas“, kitaip – JTBA („Veiklaus jaunimo“ projektus Lietuvoje įgyvendina Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra) finansavimo. Prieš beveik pusę metų „WOBA“ šeima ilgai ir rimtai darbavosi – ruošė 17-os puslapių paraišką, kurioje susiplanavo begalę darbų ir veiklų visiems metams į priekį. Taigi, visus metus gyvuosime ir mus matysite tik dėl programos „Veiklus jaunimas“ finansavimo.

Kas tas „Veiklus jaunimas“?

„Veiklus jaunimas“ – Europos Sąjungos programa, suteikianti galimybes įgyvendinti savo idėjas visiems nuo 13 iki 30 metų žmonėms iš ES narių (taip pat iš valstybių, siekiančių ES narystės). Programa jauniems žmonėms suteikia neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansuoja jaunimo inicijuotus ir įgyvendinamus projektus. Taip pat skatina Europos šalių bendradarbiavimą. Ypatingą dėmesį programa „Veiklus jaunimas“ skiria turinčių mažiau galimybių nei jų bendraamžiai jaunuolių įtraukimui į įvairius projektus ir iniciatyvas.

Europos Sąjungos programa „Veiklus jaunimas“ tęsia ankstesnių Bendrijos programų jaunimui – „Jaunimas Europai“ (1989–1999), Europos savanorių tarnybos ir „Jaunimas“ (2000–2006) – patirtį. Naujoji programa prasidėjo 2007 m. sausio mėn. Jos reikmėms septyneriems metams skirta 885 000 000 eurų. Kaip suprantate, nemaži pinigėliai yra investuojami į augančiąją kartą.

Kas yra jaunimo iniciatyva ir kodėl ji reikalinga?

Jaunimo iniciatyva – ilgalaikis projektas, kurio metu jaunuoliai tiesiogiai ir aktyviai dalyvauja veikloje, kurią patys sukūrė, suplanavo ir turi įgyvendinti. Jauni žmonės, patys įgyvendindami iniciatyvas, įgyja darbo komandoje patirties, patobulina veiklų planavimo ir organizavimo įgūdžius, taip pat įgyja patirties pasirinktoje srityje.Jaunimo iniciatyvos gali būti vietinės arba tarptautinės. Vietinė jaunimo iniciatyva – vienos grupės parengtas ir vykdomas projektas savo šalyje. Tarptautinė jaunimo iniciatyva – kelių grupių iš skirtingų šalių sukurtas bendras projektas, kurio metu bendradarbiaudamos jaunimo grupės vykdo veiklą atskirai savo šalyse ir bendrai susirinkus.

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia reikia turėti idėją. Apsvarstęs savo idėjos pranašumą ir originalumą, suburk grupelę bendraminčių. Supažindink juos su savo mintimis ir kartu bendrai nusprendę imkitės darbo. Nueikite į savo mieste esančią neformalaus jaunimo ugdymo įstaigą (Telšiuose – į jaunimo centrą) ir paprašykite informacijos, nuo ko pradėti įgyvendinti savo idėją. Imkitės iniciatyvos ir pradėkite rašyti projektą. Projekte turėsite aiškiai, detaliai ir motyvuotai išdėstyti savo idėjos reikšmę ir svarbą jums bei aplinkiniams. Užpildytą paraišką turėsite išsiųsti Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūrai (JTBA). Po kelių savaičių gausite atsakymą.

Jei yra noro, viskas įmanoma. Neišsigandę popierizmo, paraišką užpildėme ir mes – dabar matote rezultatą: esame laimingi ir patenkinti, jog galime savo iniciatyvą – „WOBA“ žurnalą jaunimui – įgyvendinti ir toliau.

Martyna Marčenkovaitė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą